❣️ ✨ Glædelig Helligtrekonger ✨❣️

I morgen er det årets 6. dag og julens sidste.
De fleste af os nok har pakket julen ned og hos bageren er hylderne fyldt med fastelavnsboller og dermed klar til den næste fest.
Men faktisk er julen først slut i dag. Den slutter med festen, hvor vi fejrer, at de vise mænd – ledt af stjernen over Betlehem – fandt Jesus i stalden og på hele verdens vegne kunne takke for barnets fødsel og tilbede til Gud.
Stjernen ledte vise mænd
til vor Herre Kristus hen;
vi har og en ledestjerne,
og når vi den følger gerne,
kommer vi til Jesus Krist,
I de her covid-tider ville det så have været svært for de vise mænd. Med et forsamlingsforbud, der forbyder mere end 5 mennesker at mødes og med et samtidigt krav om to mesters afstand, ville det have knebet lidt at få plads i stalden til mor Maria, far Joseph, barn Jesus, hyrde 1, hyrde 2 og hyrde 3 samt vise mand Kasper, vise mand Melchior og vise mand Balthasar. For ikke at glemme englen og hele den himmelske hærskare. Ja, hvis de da ikke havde været nødt til at aflyse det hele. Hvilken frygtelig tanke. Vi havde godt nok stadig ædt og drukket; men ingen gaver, juletræ, julepynt, æbleskiver, julekonfekt, marcipangrise, juleindkøb, julesalmer eller alt det andet, vi også forbinder med jul.
Tidligere var helligtrekongersdag den 6. januar en central og folkelig begivenhed, der med et “bang” satte håndgribeligt punktum for julen.
Bang’et kom fra det tredelte helligtrekongerslys. Når vægerne brændte ned til stammen, antændte det lidt krudt, som var støbt ind i lyset og så lød der et knald, og i et nu pustedes lyset – og julen – ud.
Indtil midten af 1800-tallet blev Helligtrekonger fejret som en stor og folkelig fest. Fakkeloptog, krybbespil, udklædninger, stjernemesser, omvandrende stjernesangere og mystik, varsler og overtro var andre indslag i forbindelse med helligtrekonger.
Hvis en ung pige gerne vil vide, hvem hendes kommende ægtemand er, så skal hun ifølge overtroen på helligtrekonger-aften stille sig foran et spejl med et tændt lys og sige: “Åh, hellige Konger tre, Kommer og lader mig i Aften se Den, hvis Seng jeg skal rede, Hvis Dug jeg skal brede, hvis Brud jeg skal være, hvis Navn jeg skal bære – med Ære.”
I Sverige kaldes dagen ikke helligtrekonger. Man fejrer Trettondedag jul eller trettondagen, som er den trettende dag efter juleaften. Dagen er en helligdag på linje med juledage, påskedagene og andre svenske højtidsdage. Det er den forresten også i Finland, hvor dagen hedder: Loppiainen. Det kalder jeg et godt navn til en helligdag.
Dagens bedste nyhed er, at der kun er 353 dage til næste juleaften.
Det’ sørme – det’ sandt – var de’cember. Det’ sørme – der’ langt til – det’ jul. Det her’ var min kalender.
❣️❣️ Pas på jer selv og hinanden ❣️❣️

Efterlad en kommentar