🎄❤️ Glædelig 20. december ❤️🎄
Tilbage i historien har det næppe betydet noget særligt for de fleste mennesker om julen var hvid eller ej. Men i meget af den julelitteratur, postkort m.m. som bryder frem i slutningen af 1800-tallet ser man den hvide jul. Fx i Ă©n af de rigtige klassikere “Peters Jul” der første gang udkom i 1866 skal julen være hvid. Næsten alle danskere kan jo citere de første linjer: “Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid, sĂĄ vĂ©d jeg julen kommer”. I over 100 ĂĄr har sneen sĂĄledes været Ă©t af julens symboler, sĂĄ der i dag er der sikkert ogsĂĄ en del nostalgi i ønsket om “Hvid Jul”.
Og i år er der altså noget i gære lillejuleaftensdag og juleaftensdag, som øger chancen for hvid jul, skriver Danmarks Meterologiske Institut. Og det er detaljer, der afgør, om det bliver sjap, snemænd eller vandpytter, der kommer til at være juleaftensdagsvejret:
”Det ser ud til, at en front vil passere landet fra vest i løbet af den 23. og 24. december, og den vil formentlig have nedbør af den hvide kategori til den sydlige og centrale del af landet. Ud på juleaftensdag klarer det op, og der kan komme snebyger ned fra nord. Snebygerne ser dog ud til at have en forkærlighed for den nordlige og østlige del af Jylland.”
SĂĄ hvid jul bliver det nok ikke helt. For: “Ved en landsdækkende hvid jul forstĂĄs normalt, at mere end 90 % af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen. Men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim pĂĄ jorden. Snedybden skal være mere end en ½ cm.” (DMI).
Skulle du have en erindring om, at da du var barn, var der altid sne juleaften, sĂĄ er jeg ked af at sige, at din hukommelse bedrager dig.
For hvid jul – sĂĄdan for hele landet – har vi kun haft i ĂĄrene: 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010.
Og kan du huske hvordan sneen faldt, da du og familien gik til julegudstjeneste – som den gør pĂĄ alle romatiske julekort – sĂĄ er du enten en af de ældre modeller eller barn i 1981. For i 1915, 1923 og 1981 faldt der sne over store dele af landet selve juleaften., endda som forrygende snestorm i 1915 og 1923.
Sidst vi havde en lokalt hvid jul, var i 2017 hvor lidt mindre end 20 procent af landet havde sne juleaften. Det var de heldige indvånere i Nordjylland, Nordsjælland og på Bornholm, som kunne fejre hvid jul, mens julen i resten af landet var grøn.
SĂĄ vi mĂĄ vente med spænding. Kommer vi til at skulle nynne: “NĂĄr julesneen falder hvid” eller skal vi nøjes med “I’m Dreaming Of A White Christmas”
KalenderlĂĄgen synes, den vil give os “Let it snow” sunget af Sinatra.
Det er lidt pudsigt, at en af de største snesange faktisk er skrevet under en hedebølge i Californuen i juli 1945. Her sad tekstforfatteren Sammy Cahn og komponisten Jule Styne og drømte om snevejr, som kunne køle det hele lidt ned.
Det’ sørme – det’ sandt – de’cember. Det’ sørme – det’ snart – det’ jul. Det her’ min kalender.
Pas pĂĄ jer selv og hinanden