❣️Glædelig 1. december ❣️
Mon vi ikke alle har prøvet at tænde det nye, fine kalenderlys på decembers første dag? Hjemme, i skolen, på arbejdspladsen og hvor end vi færdes.
Som mange andre juletraditioner hører kalenderlyset til blandt de yngre.
I en optegnelse fra slutningen af 1800-tallet kan man godt nok læse om en sydsjællandsk hjulmager, der satte 24 lys i et vognhjul, der hang ned fra loftet fra den 1. til 24. december. Han kaldte det for en “julekærte”. og i skolerne har det siden begyndelsen af 1900-tallet været almindeligt, at læreren tegnede et grønt juletræ med 24 hvide lys på tavlen. Hver dag får et af børnene lov til at tegne dagens flamme i gult og rødt.
Det første kalenderlys bestod ganske enkelt af et almindeligt hvidt lys, hvor man satte streger, så det passede til 24 dage. I 1935 omtaler forfatteren Lis Byrdal for første gang et hjemmelavet kalenderlys, dog kun med 23 datomærkninger. Hun skriver i sin debutbog “Smaa Fester – Glade Gæster”.
“A propos Lys – De ved da, at man selv kan male paa Lys baade med Oliefarve og med Tusch? Man kan altsaa med en tynd Pensel og sikker Haand skrive hele Julehilsner eller Vers, der saa brændes op Bid for Bid. En Idé til Børnene er at dele et lille tykt Lys med 23 tynde, sorte Tuschcirkler, som man kan lægge Farver imellem, hvis man vil. Hver Aften lige fra d. 1. December brænder man saa et Stykke ned – hele Tiden til den næste Streg. Den Dag Lyset brænder ud, er det Jul – og Træet tændes.”
Men der gik kun få år, før lysfabrikken Asp-Holmblad lavede de første massefremstillede kalenderlys. Oprindeligt blev lyset kaldt Jakobslyset. Navnet er inspireret af patriarkens Jakobs drøm, som findes omtalt i 1. Mosebog kapitel 28, hvor englene klatrer på Jakobsstigen. Men da befolkningen allerede dengang ikke var så bibelstærke længere (måske også derfor Jacobstigerne er forsvundet fra juletræet?), ændrede man navnet til kalenderlyset. Det kom til at hedde Kalenderlys No. 1 og blev lanceret i 1942.
At tænde et lys i mørket havde en særlig betydning under den tyske besættelse. Og måske var det netop mørklægningen af Danmark, der gjorde, at skikken med at tælle ned til julen på et datomærket stearinlys vandt udbredelse og blev til en tradition.
No. 1 ser den dag i dag ud som det gjorde, da det blev lanceret og i år kan lyset fejre 78 års fødselsdag.. Er du i tvivl om, hvordan det ser ud? Så kig her: https://www.asp-holmblad.dk/product/9766/.
Teknologi er fantastisk. Så forbuddet mod levende lys på kontoret, på plejehjemmet, hjemme hos mennesker med lungeproblemer og andre steder, hvor lys kan udgøre en brand- eller sundhedsfare, er ingen undskyldning for at undvære decembers kalenderlys. I dag kan man få de mest fantastiske led-kalenderlys.
Kim Larsen Og Kjukken udgav for 20 år siden cd’en: “Glemmebogen – Jul & Nytår” med danske julesange. En af sangene har undret mig lidt, for den er egentlig skrevet som en morgensang for børn. Men jo flere gange jeg hører den, jo mere passende synes jeg, den passer så godt til den mørke december.
Du har gætte den, ikke? Jo det er lysets engel, som går gennem himmelportene og med sin strålekrans (glorie) trænger mørket bort. På jorden er solen Guds lysengel. Den går Guds ærinde og jager nattens skygger og mørkets magter på flugt. Den spreder en himmelsk glans, der favner ”alverdens glade vrimmel”. Og i en tid, hvor solen er trængt af vintermørket, tænder vi selv lys og bliver medarbejdere på forventningens glæde.
Det’ sørme – det’ sandt – det’ de’cember. Det’ sørme – det’ snart – det’ jul. Det her’ min kalender.
❣️🎄Pas på jer selv og hinanden 🎄❣️