❤️ Glædelig 13. december ❤️
På en skræmmende fredag den 13. (enhver gyserfilms yndlingsdag) er der ikke noget bedre end lys, der bryder med mørket.
Og det er jo netop det Lucia gør, når hun, terner og stjernebærerer kommer med lys og sangen om hende klinger overalt på skoler, arbejdspladser, institutioner og i radioen. Kender du også historien bag traditionen? Ellers kommer den i kortform lige om lidt.
Men først til ære for min kollega kære Linnea Sofie Larsen Kallestrup lidt om stjernedrengene eller stjärngossarne (som de hedder på svensk): Stjernedrenge eller stjernemænd gik efter senmiddelalderlig skik, som har været kendt i hele Norden, rundt fra hus til hus og sang julen ind. Tre af dem var iført spidse huer og hvide dragter. Det var de hellige tre konger eller vismænd, hvoraf den ene bar en stor papirstjerne med lys i på en stang. Det lille optog sang en from vise om de tre konger, der knæler for Jesusbarnet og Jomfru Maria. I andre traditioner gik de rundt fra 3. juledag til trettendedagen helt henne i januar. I svenske skikke i 1800-tallet. dukkede stjernesangerne op igen som deltagere i Lucias følge. Hvor Lucia har en krans med fire lys på hovedet og hendes terner et lys i hænderne, så holder hver af drengene en lille stang med en lille stjerne.
Svenska wiki har en fin artikel og det samme har det nordiska museet i Stockholm.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stj%C3%A4rngosse
https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/trettonhelgen
Nå ja, Linnea: Der har forresten været mandlige Luciabrude – selv i det svenske. Se her: https://www.sydsvenskan.se/…/manlig-lucia-blev-larare-och-t…. Så Hampus kan bare komme an 🙂
Og så til Lucia: Skikken med Lucia-optog er relativt ny og stammer fra 1928, hvor en svensk avis kårede Stockholms Lucia. I dag har hver eneste svenske by sin egen Lucia, som findes lang tid før 13. december. Svenskerne har dog fejret Lucia-natten, eller Lusse-natten, som de kalder den, siden 16-1700-tallet. Det gælder især i den vestlige del af Sverige, hvor traditionen byder, at gårdens unge piger vækker alle med kaffe og de specielle Lussekatte, som er safransboller, i den kulsorte, tidlige morgenstund. Hele min barndom og såmænd også i min “voksendom” har smagen – som jeg har skrevet før – af en lussekat været noget helt specielt. I Sverige holder enhver skole og kirke med respekt for sig selv Luciaoptog og -koncert tidligt (tidligt som klokken 7) om morgenen. Så i vintermørket bæres lyset frem, mens smagen klinger, hilsner vennelag og skænker lykke.
Det første Luciaoptog i Danmark blev forresten opført på det gamle Scala i København i 1944. Inspirationen til Luciaoptoget kom fra Sverige, hvor man i det hele taget hentede en hel del under besættelsen, fordi alternativet var at hente fra Tyskland.
Kom med til luciamorgen i den smukke Kungsholm kirke i Stockholm og hør Luciasagen sunget af smukke svenske pige- og drengestemmer. Optoget med luciabruden i front og tärnor (kvinder/piger med lys og glimmer i håret) og stjärngossar (drenge/mænd med kræmmerhuse på hovedet og pinde med guldstjerner i hænderne) er smukt og stemningsfyldt. Du kan jo lige bage en lussekat (som smager extra godt med en kop varmt ha’-det-godthed til) og nyde den, mens lyset bliver båret frem i den mørke decembermorgen eller i en mørk decemberaften. Uanset tidspunkt er det bare mums.
Opskriften på lussekattene er her. Endda i en moderne udgave uden tidlige tiders sigtemel. Den perfekte lussekatt er blød og svampet og friskbagt:
50 g smør smeltes i en kasserolle
5 dl mælk lunes med smørret til det er fingervarmt
50 gram gær smuldres i en stor skål. Smør/mælk tilsættes. Rør til gæren er opløst.
1 tsk salt og
2 tsk sukker og det meste af
15 dl mel røres i blandingen. Hold et par dl tilbage. Ælt indtil dejen ikke klistrer længere. Stil den til hævning et lunt sted dækket af et klæde indtil den er ca. fordoblet i størrelse; dvs. ca. 1 time.
1 g safran stødes i en morter med
1 tsk sukker. Pisk det med
125 g smør,
1½ dl sukker og
1 æg indtil blandingen er lys og luftig.
Ælt nu den søde smørblanding og den hævede dej sammen. Tilsæt det mel, som du holdt tilbage tidligere. Ælt til dejen er blød og smidig.
Del dejen i mindre stykker og form nu lussekatterne. Den klassiske form er som et snoet S, men der er mange muligheder. Læg lussekatterne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve til næsten dobbelt størrelse.
1 æg piskes let sammen og pensles på lussekatterne, som kan pyntes med rosiner.
Bag lussekatterne midt i ovnen ved 250 grader; i 8-10 minutter.
Vil du gerne kende historien om den “rigtige” Lucia, som har helgendag i dag, kan du læse mere her: https://www.kristendom.dk/indf%C3%B8ring/hvem-var-lucia
Det’ sørme – det’ sandt – de’cember. Det’ sørme – det’ snart – det’ jul. Det her’ min kalender.
❣️🎄Pas på jer selv og hinanden🎄❣️