9. April
Det er en af de dage, hvor jeg ikke helt, hvad ben jeg skal stå på. Er det:
Aldrig mere 9. april.
Glædelig skærtorsdag.
Hvilken herlig forårsdag.
Hold afstand sammen.
I dag er det præcis 80 år siden, at nazityskland en tidlig morgen angreb Danmark fra både landet, vandet og luften.
9. april blev indledningen til fem års tysk besættelse af Danmark. Mange blev vækket af tyske fly, der i morgentimerne i lav højde overfløj landet, og for mange var de utallige ”Oprop”, der blev kastet ned fra luften, et stærkt minde om dagen.
Det nazistiske regime udførte med baggrund i sin racistiske og fascistiske ideologi forbrydelser, der var så enorme, at vi stadig i dag har svært ved at fatte det. Holocaust er betegnelsen for nazisternes folkedrab på Europas jøder. Folkedrabet kostede seks millioner jøder livet og fandt sted mellem 1941 og 1945. Holocaust ramte også romaer, handicappede, psykisk syge, homoseksuelle, Jehovas Vidner og andre mindretalsgrupper. Nazisternes første udryddelsesprogram startede i 1939 og var likvideringen af tyskere med fysiske handicaps, mentalt retarderede og syge og er bedre kendt som det nazistiske Eutanasi-program.
Man skulle tro, vi havde lært af historien. men krybet formerer sig stadig og kommer frem fra de slimede sten, hvor de har gemt sig under siden holocaust, verdenskrig, besættelse og hadets store tid. Og venter på at sprede deres ondskab igen.
Så vi må aldrig glemme.
Samtidig er det skærtorsdag. Navnet skærtorsdag kommer fra “Skær”, som betyder “ren”, som i udtrykket “ren og skær”. I gamle tid blev de, der var lyst i band (altså udelukket fra kirkens fællesskab og dermed urene) genoptaget i fællesskabet og det er sandsynligvis dette, der har givet dagen sit navn.
På engelsk hedder skærtorsdag Maundy Thursday, fordi Jesus efter at have vasket disciplenes fødder, sagde; “Et nyt bud (mandement på fransk) giver jeg jer, at I skal elske hinanden.” På tysk hedder den Gründonnerstag. I Sverige markeres dagen ved at børn klæder sig ud som påskkärringar (“påskekællinger”) og går rundt og rasler.
Skærtorsdag er dagen, hvor Jesus gør sit sidste måltid til den første nadver. Jesus vidste, at han skulle forlade sine venner og denne verden og han spiser sit sidste måltid sammen med sine venner, disciplene. Han gør – som med meget andet – det uventede: Han starter måltidet med at vaske og kysse sine venners fødder. Ham, de betragter som leder, som Jødernes konge, lægger sig på knæ og gør noget, der betragtes som et tegn på ydmygelse. Og på den måde anviser han igen en ny måde at se et menneske på. Den der er størst, er ikke den med pomp, magt og pragt; men den som tjener og har omsorg for den anden. Bagefter spiser de sammen. Det jødiske påskemåltid. Og igen overrasker Jesus. I stedet for et måltid i sorg og uden håb, løfter han brødet og vinen og lover disciplene, at hver gang de mødes og spiser sammen og gør som han gør nu, så vil han være til stede blandt dem. Mennesket er ikke opgivet af Gud, fordi menneskesønnen forlader den verden, vi kender. Den nye og evige pagt er indgået. Uden betingelser fra Guds side. Ingen skal være alene. Han er med os alle dage. I kærlighed.
Dagene er også en herlig forårsdag i COVID-19’s tegn. Nyd den. Mens I holder afstand. Når vi nu ikke kan være fysisk sammen, kan vi være sammen på andre måder.
Skriv et brev til en, du savner eller ikke har set længe.. Lav en video med børnene, som bedste- eller oldefar/mor kan se, nu hvor de ikke må få besøg på plejehjemmet. Ring til din mor. Eller send blomster og en forårsøl til din onkel, som ikke har børn og måske ikke får så mange hilsner med på vejen. Det forunderlige er, at du ikke kun gør en anden glad; men måske også dig selv.
<3 Pas på jer selv og hinanden