God Mortens aften eller skulle jeg sige Martins aften?
For han hed faktisk Martin og det var gæssene, der afslørede ham. Og ænder er kun for de fattige. Nå ja og så er anden et af DMI’s hemmelige vejrredskaber. Eller hvordan er det nu, det er?
Historien fortæller om den fromme munk, som havde ry for at være en god og hellig mand. Så god og hellig at indbyggerne i den franske by Tour, ville have ham, som deres biskop. Men det ville Martin ikke; så han gemte sig i en gåsesti. Gæssene brød sig ikke om besøget, og de skræppede op og afslørede Martin, der blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.
Som hævn over gæssene bestemte Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Så kunne de lære det – gæssene altså.
Martin blev en god og from biskop, missionær, gavmild overfor de fattige, klostergrundlægger og blev senere udråbt som helgen. På dansk kalder vi ham: Den hellige Morten og det er hans festdag i morgen.
Mortensaften har – tilbage fra den tidligste middelalder – været noget af et kød- og drukgilde. Til hverdag fik bønderne kun saltet eller røget kød, men lige efter slagtningen af dyrene til vinteren, kunne de få frisk, fersk kød i stedet. Og så var der fest. Ædegilde kunne man måske kalde det.
Gæs var i gammel tid ikke så almindelige i Danmark, og de var meget dyre og forbeholdt de velhavende. Så de fattige måtte “nøjes” med andet fjerkræ i stedet for gæs. Og her hittede ænderne.
Tager man brystbenet på den gås, man spiser mortensaften, kan man se, hvordan vinterens vejr vil blive.
Når benet er pillet, holder man det op mod lyset, og er der de hvide pletter, er det tegn på sne, mens brune betyder frost og kulde. Den forreste del af brystbenet spår om vinteren før jul, mens den bageste del spår om vinteren efter jul. Det er ganske vist og kendt af enhver meteorolog på DMI.
Vidste du forresten, at Mortensdag den 11.11. var egentlig en mindedag for Martin af Tours, hvis helgendag frem til helligdagsreformen under Struensee i 1770 var officiel helligdag i Danmark. Og så røg også den fridag.
Uanset om du spiser and, gås eller noget ganske tredje i morgen: Jeg håber, det kommer til at smage så herligt.
❤ Pas på jer selv og hinanden ❤