Glædelig 1. december
Så blev endelig december og kalendertid. Mødre og/fædre har klippet og klistret for at lave pakkekalendere til ungerne. Vin- og delikatesseforretninger og supermarkeder har solgt kalendere med alt fra chokolade, ost over vingummi til rom. En populær variant er skrabekalenderen, hvor man kan vinde en million, hvis man skraber nok nisser frem, og mange har – heldigvis – købt børnenes U-landskalender, hvis overskud er med til sikre, at børn i Kenya kan komme i skole.
Det ser også ud til at den gode gamle papkalender er ved at kommer på mode igen i udgaver, hvor der lægges vægt på kvalitet, æstetik og den fantastiske historie den gode illustration/tegning/billede kan give.
Vidste du, at den første julekalender stammer blev udgivet i 1903 af forlaget Reichhold & Lang i München? Den havde navnet ”Im Lande des Christkinds”, som betyder noget i retning af ”I Jesusbarnets land”. Den bestod af et ark med 24 billeder med religiøse motiver samt et ark med 24 vers. Ideen var, at man hver dag læste et af de 24 vers og bagefter klippede billedet ud og limede det ovenpå verset.
Ideen til julekalenderen kom fra den ene af forlagsejernes barndomshjem, hvor hans mor bagte 24 kager, som blev hængt op på et stykke stof. Alle kagerne havde et nummer fra 1 til 24 og hver dag i december frem mod jul, måtte han spise en kage.
Den ældste danske julekalender er Børnenes Jule-Kalender fra 1930, som var en afrivningskalender med farvelagte tegninger og tre små julevers. Men allerede få år efter kom de første slags med 24 låger, som dem Reichhold & Lang havde lanceret i Tyskland i 1920’erne.
De første tyske julekalendere (eller adventskalendere – som de stadig hedder i bl.a. Tyskland og Sverige) med låger forestillede huse, små byer og julmarkeder blandet med religiøse motiver. De svenske og danske kalendere havde mere landlige og verdlige temaer som naturen, snemænd, kælke, hytter og husnisser.
Efter 2. verdenskrig gjorde Richard Sellmer begyndte at eksportere og markedsføre julekalenderen i USA via hans forlag Richard Sellmer Verlag. Den første julekalender hed ”Die Kleine Stadt” (”Den Lille By”). Richard Sellmer Verlag eksisterer den dag i dag, og det producerer hvert år langt over en million, der sælges over hele verden. Måske har du selv haft en kalender fra Sellmer? Se med på forlagets hjemmeside: https://sellmer-adventskalender.com
Bag min kalenders første låge gemmer sig en klassisk kalendersang, der bedre end de fleste sætter godt gang i kalendertiden: https://www.youtube.com/watch?v=gcS1qzfJa88
Det’ sørme – det’ sandt – det’ snart de’cember. Det’ sørme – det’ snart – det’ jul. Det her’ min kalender.
Pas på jer selv og hinanden