mar 12, 2021 - Dagens klumme, Påske    Ingen kommentarer

❤ Glædelig Palmesøndag ❤

❤ God Dimmeluge (forklaring følger) ❤
Når man som jeg har en kirke liggende nogle hundrede meter nede af gaden, så kan man ønske sig tilbage til “gamle dage”, hvor den stille ugeblev også kaldt dimmeluge. Udtrykket er i familie med det islandske ord dymbill, som er betegnelsen for en knebel af træ. I den stille uge udskiftede man kirkeklokkens metalknebel med en knebel af træ for at dæmpe klokkens klang.
Den stille uge begynder altså med palmesøndag og den slutter igen med påskesøndag. Ugen, og den har med langfredag som højdepunkt siden oldkirken dannet afslutningen på fastetiden og forberedelsen til påsken.
Allerførst lige et kig på, hvorfor vi egentlig holder påske.
Historisk er den oprindelige påske en jødisk fest – pesach – hvor jøder over hele verden samles med familier og venner om det jødiske påskemåltid og mindes historierne om, hvordan jøderne blev befriet fra slaveriet i Egypten.
Jesus var jøde, så på en måde er kristendommen vokset ud af jødedommen og jødedommen har sat sine tydelige spor i den kristne påskefest. Og i det lys skal de kommende hellig- og festdage fejres, leves og forstås.
Og så tilbage til palmesøndag.
Ifølge Bibelen var det på denne dag, Jesus kom ridende på et æsel ind i Jerusalem for at blive modtaget som en konge. Folket var vilde med Jesus, fordi han sammen med sine disciple havde helbredt syge og udbredt Guds budskab.
Navnet ‘palmesøndag’ er kommet af, at folk stod langs vejen og viftede med palmeblade for at hylde Jesus, da han kom ridende til byen.
Inden turen til Jerusalem blev Jesus salvet. Det er en vigtig handling i den kristne fortælling, for det var her, han trådte i kraft som Messias, der betyder ‘den salvede’.
Så scenen er sat: Det er jødisk påske – en kæmpe fest – og der er et hundredtusindtal pilgrimme samlet Jerusalem. De er begejstrede og vifter med palmeblade og råber til ham: »Hosianna! Velsignet være han, som kommer, i Herrens navn, Israels konge«.
Hosianna er hebraisk og betyder ‘frels dog’ eller måske ‘frels os*.
Men under festen gemmer sig død og mørke og den eneste, der på det tidspunkt har en anelse om, hvad der skal ske, er Jesus selv.
Og så lige til lidt historie – fordi jeg ikke kan lade være:
I 500-tallet begyndte kristne i Jerusalem sig på Oliebjerget på palmesøndag. Efter læsning af evangeliet gik de i procession ind til byen. Traditionen spredte sig ret hurtigt til hele den østlige kirke. I det 7. og 8. århundrede kom skikken med at bringe palmegrene til kirken, gå i procession og råbe “hosianna” til Vesten, og i det 9. århundrede blev dette indført som en fast del af gudstjenesten. Så på den måde kan man sige, at dramatisering af biblen også er en meget gammel kristen tradition.
For så at slutte af med noget meget dansk – nemlig vejret:
Kig lige ud af vinduet og tjek vejret. Lige i dag skulle det nemlig helst holde tørt. For selvom påskeregn er god og pinseregn gør ingen gavn, så giver regn – i følge gamle vejrvarsler – palmesøndag en dårlig høst, men hvis vejret er klart og skyfrit, bliver høsten god.
❤ Pas på jer selv og hinanden ❤

Efterlad en kommentar